Przepisy Extra

Bananowy sernik z galaretką

Bananowy sernik z galaretką

Składniki:

Masa serowo-bananowa:
1 kg twarogu (półtłustego)
40 dag jogurtu naturalnego (1 duży kubek)
250 ml śmietanki 30%
¾ szklanki cukru
60 dag bananów (waga po obraniu, ok. 4 duże)
3 łyżki soku z cytryny
5 jajek
7 łyżek mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 galaretka cytrynowa
15 dag bananów (waga po obraniu, ok. 1 duży)
1 łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania:

Twaróg przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, śmietankę, cukier i całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, dodać sok z cytryny i razem zmiksować blenderem. Następnie przełożyć do masy serowej, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i całość razem zmiksować blenderem.

Przełożyć do dużej tortownicy o średnicy około 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 cm minut w temperaturze 180 °C. Następnie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tak, aż sernik ostygnie.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia.

Banana obrać ze skórki, pokroić w około 0,5 cm plasterki i skropić sokiem z cytryny. Następnie użyć je na serniku i zalać tężejącą cytrynową galaretką. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Super serniczek z galaretką, skusiłam się na ten przepis bo pieczonego sernika z galaretką jeszcze nie jadłam ;) Ale ja miałam zamrożone truskawki więc zmieniłam nieco przepis na koniec, a mianowicie zamiast bananów dałam tu mrożone truskawki (całe opakowanie) i galaretkę czerwoną - do koloru oczywiście, całość troszeczkę posypałam wiórkami kokosu - rewelacyjnie prezentował się na stole - polecam moją truskawkową wersją sernika :)
Krystyna [2019-01-30 11:19:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.