Białą kapustę opłukać i poszatkować. Do dużego garnka wlać wodę, zagotować i przełożyć białą kapustę. Wymieszać, i gdy się zagotuje gotować przez około 10 minut pod przykryciem, następnie odcedzić.
Do innego garnka wlać około 1 litr wody i zagotować. Następnie przełożyć podgotowaną kapustę, opłukany groch i liście laurowe. Wymieszać i gotować razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut (od czasu do czasu należy wymieszać, aby kapusta się nie przypaliła).
Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i stopić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do słoniny. Razem wymieszać i na małym ogniu zeszklić cebulę. Całość wlać do kapusty z grochem. Dodać szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Razem wymieszać i poddusić jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodać sok z cytryny i razem dokładnie wymieszać.
Białą kapustę z grochem podawać na gorąco jako dodatek obiadowy. Można podawać z ziemniakami i kotletami np. mielonymi.
Smacznego.