Przepisy Extra

Kasza jęczmienna w sosie z grochu

Składniki:

30 dag kaszy jęczmiennej (2 szklanki)
sól
1 łyżka masła
majeranek
rozmaryn
Sos:
20 dag łuskanego grochu (1 szklanka)
1 listek laurowy
4 ząbki czosnku
1 1/2 łyżki masła
kilka kropel soku z cytryny
majeranek
tymianek
mielony kminek
ostra papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Do garnka wlać 1 litr wody, zagotować i posolić. Kaszę jęczmienną opłukać i wsypać do gotującej się wody, wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodać masło, szczyptę majeranku i rozmarynu. Razem wymieszać i gotować dalej pod przykryciem przez kolejne 15 minut (od czasu do czasu kaszę należy wymieszać łyżką, aby się nie przypaliła).

Do garnka wlać 1 litr wody, dodać listek laurowy i zagotować. Łuskany groch opłukać wrzucić do gorącej się wody, wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 35 minut.

Czosnek obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Z garnka z grochem wyjąć listek laurowy, a dodać czosnek, masło, kilka kropli soku z cytryny i całość razem zmiksować blenderem. Następnie dodać szczyptę majeranku, tymianku, mielonego kminku i ostrej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i całość razem wymieszać.

Ugotowaną kaszę jęczmienną rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem z grochu. Udekorować natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Smakowo ok ale z grochu trzeba zlać wodę bo na litrze wody mamy zupę a nie sos.
Siwy [2020-03-18 13:11:28]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.