Do garnka wlać 1 litr wody, zagotować i posolić. Kaszę jęczmienną opłukać i wsypać do gotującej się wody, wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodać masło, szczyptę majeranku i rozmarynu. Razem wymieszać i gotować dalej pod przykryciem przez kolejne 15 minut (od czasu do czasu kaszę należy wymieszać łyżką, aby się nie przypaliła).
Do garnka wlać 1 litr wody, dodać listek laurowy i zagotować. Łuskany groch opłukać wrzucić do gorącej się wody, wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 35 minut.
Czosnek obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Z garnka z grochem wyjąć listek laurowy, a dodać czosnek, masło, kilka kropli soku z cytryny i całość razem zmiksować blenderem. Następnie dodać szczyptę majeranku, tymianku, mielonego kminku i ostrej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i całość razem wymieszać.
Ugotowaną kaszę jęczmienną rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem z grochu. Udekorować natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.