Przepisy Extra

Biała kiełbasa w sosie chrzanowo-śmietanowym

Składniki:

50 dag białej kiełbasy (ok. 4 sztuki)
1/2 litra wody
3 liście laurowe
3 ziarenka jałowca
3 ziarenka kolendry
6 ziarenek ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu
1 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki tartego chrzanu
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka soku z cytryny
majeranek
koperek
cukier
sól
biały pieprz

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka jałowca, kolendry, ziela angielskiego i pieprzu. Razem zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Białą kiełbasę opłukać i nakłuć wykałaczką. Włożyć do garnka z przyprawami i gdy się zagotuje, gotować razem dalej przez 10 minut (bez pokrywki, po 5 minutach kiełbaski odwrócić na drugą stronę i dalej gotować).

W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać. Lekko zrumienić następnie wlać 200 ml przecedzonego wywaru, w którym gotowały się białe kiełbaski. Dokładnie rozmieszać i chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać tarty chrzan i śmietanę, dokładnie razem wymieszać i zagotować. Następnie dodać sok z cytryny, majeranek, pokrojony koperek i szczyptę cukru. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Ciepłą kiełbaskę polać gorącym sosem chrzanowo-śmietanowym i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-10-07 10:52:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.