Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka jałowca, kolendry, ziela angielskiego i pieprzu. Razem zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Białą kiełbasę opłukać i nakłuć wykałaczką. Włożyć do garnka z przyprawami i gdy się zagotuje, gotować razem dalej przez 10 minut (bez pokrywki, po 5 minutach kiełbaski odwrócić na drugą stronę i dalej gotować).
W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać. Lekko zrumienić następnie wlać 200 ml przecedzonego wywaru, w którym gotowały się białe kiełbaski. Dokładnie rozmieszać i chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać tarty chrzan i śmietanę, dokładnie razem wymieszać i zagotować. Następnie dodać sok z cytryny, majeranek, pokrojony koperek i szczyptę cukru. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Ciepłą kiełbaskę polać gorącym sosem chrzanowo-śmietanowym i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.