Biki wołowe to klasyk polskiej kuchni. A nasze bitki to fajny i dosyć prosty sposób na pyszny obiad. Takimi bitkami zajadają się wszyscy, duzi i mali też - i każdy tutaj pyta o dokładkę :)
Sposób na te bitki jest prosty: na początku je marynujemy, dzięki czemu stają się wyjątkowo kruche, soczyste i delikatne w smaku. Potem obtaczamy w mące z dodatkiem wędzonej papryki w proszku, dzięki czemu zyskają chrupiącą i aromatyczną skórkę. A na koniec dodajemy cebulkę, razem rumienimy, a potem dusimy z dodatkiem przypraw... mniam!
Jeśli ktoś lubi pikantne dania to śmiało może tutaj dodać pieprz cayenne i zwiększyć ilość musztardy... Czytaj więcej
Niby proste składniki i prosty sposób wykonania, a efekt przepyszny :)
Takie bitki super smakują z odpowiednimi dodatkami: ziemniaczkami, dowolną kaszą, ryżem, makaronem, i oczywiście ulubiona surówka do tego zestawu jest mile widziana, a nawet wskazana ;)
Takie bitki to najsmaczniejsze domowe jedzenie, które jest idealne na każdy sezon.
Tak przygotowane wołowe mięso z dodatkiem cebuli smakuje naprawdę wybornie! Zatem kto nie ma pomysłu na obiad, to... już ma!
Smacznego :)
Wołowe mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Następnie rozbić z dwóch stron i przełożyć do miski. Dodać olej, ocet balsamiczny, szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Na talerz przesypać mąkę pszenną, dodać szczyptę wędzonej papryki w proszku i razem wymieszać. Następnie obtoczyć w niej bitki wołowe. Na patelnię przelać olej, rozgrzać i zrumienić bitki z dwóch stron.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do mięsa i lekko zrumienić. Następnie wlać wodę i dodać musztardę, ziarenka ziela angielskiego oraz listek laurowy. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. Na koniec przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
Podawać na gorąco z ziemniaczkami lub kaszą gryczaną i surówką z kapusty.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.