Przepisy Extra

Bitki wołowe w sosie własnym

Biki wołowe to klasyk polskiej kuchni. A nasze bitki to fajny i dosyć prosty sposób na pyszny obiad. Takimi bitkami zajadają się wszyscy, duzi i mali też - i każdy tutaj pyta o dokładkę :)

Sposób na te bitki jest prosty: na początku je marynujemy, dzięki czemu stają się wyjątkowo kruche, soczyste i delikatne w smaku. Potem obtaczamy w mące z dodatkiem wędzonej papryki w proszku, dzięki czemu zyskają chrupiącą i aromatyczną skórkę. A na koniec dodajemy cebulkę, razem rumienimy, a potem dusimy z dodatkiem przypraw... mniam!

Jeśli ktoś lubi pikantne dania to śmiało może tutaj dodać pieprz cayenne i zwiększyć ilość musztardy... Czytaj więcej

Niby proste składniki i prosty sposób wykonania, a efekt przepyszny :)

Takie bitki super smakują z odpowiednimi dodatkami: ziemniaczkami, dowolną kaszą, ryżem, makaronem, i oczywiście ulubiona surówka do tego zestawu jest mile widziana, a nawet wskazana ;)

Takie bitki to najsmaczniejsze domowe jedzenie, które jest idealne na każdy sezon.

Tak przygotowane wołowe mięso z dodatkiem cebuli smakuje naprawdę wybornie! Zatem kto nie ma pomysłu na obiad, to... już ma!

Smacznego :)

Składniki:

Marynata:
3 łyżki oleju
1 ½ łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
Pozostałe składniki:
50 dag wołowego mięsa
4 łyżki mąki pszennej
papryka wędzona w proszku
5 łyżek oleju
15 dag cebuli
250 ml wody
1 łyżka musztardy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy

Sposób wykonania:

Wołowe mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Następnie rozbić z dwóch stron i przełożyć do miski. Dodać olej, ocet balsamiczny, szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Na talerz przesypać mąkę pszenną, dodać szczyptę wędzonej papryki w proszku i razem wymieszać. Następnie obtoczyć w niej bitki wołowe. Na patelnię przelać olej, rozgrzać i zrumienić bitki z dwóch stron.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do mięsa i lekko zrumienić. Następnie wlać wodę i dodać musztardę, ziarenka ziela angielskiego oraz listek laurowy. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. Na koniec przyprawić szczyptą soli i pieprzu.

Podawać na gorąco z ziemniaczkami lub kaszą gryczaną i surówką z kapusty.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.