To bardzo prosty i wyjątkowo dobry chłodnik :)
Znajdziemy w nim zielone ogórki, czosnek, koperek, jogurt naturalny, przyprawy i jakiś konkretniejszy składnik - jajko ;) Całość jak się przegryzie to bardzo dobrze smakuje.
Warto go dobrze schłodzić przed podaniem - pycha!
Jest idealny na upał, kiedy nie chce się gotować, ale zjeść coś trzeba, żeby jakoś w tym czasie funkcjonować. Czytaj więcej
Ten ogórkowy chłodnik jest lekki, wspaniale orzeźwia, ale i syci! Rewelacyjnie smakuje serwowany na świeżym powietrzu.
Jeśli w upalne, wakacyjne dni nie macie pomysłu na obiad, to zapraszam po przepis na chłodnik!
Powodzenia w przygotowaniu i smacznego :)
Ogórki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Koperek opłukać i pokroić.
Do miski przełożyć zielone ogórki, czosnek i koperek. Dodać jogurt naturalny i razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Ponownie wymieszać i schłodzić w lodówce.
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w plasterki.
Do miseczek przelać ogórkowy chłodnik. Udekorować plasterkami jajek, botwinką i koperkiem. Podać na stół.
Rewelacyjnie chłodzi, syci i smakuje.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.