Jeśli nie macie pomysłu na zupkę, to podsyłam Wam ten szpinakowo-ziemniaczny krem :)
Jest przepyszny, zdrowy, sycący i co najważniejsze - błyskawiczny do zrobienia.
Tylko 15 minut gotowania! A wcześniej obieranie warzyw (góra 15 minut), a na koniec miksowanie i już - nasza zupka gotowa :)
Dzieci nazywają ją zupka "Shrek'a" ;)
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Seler obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opłukać i pokroić w plasterki. Do garnka przelać rosół i zagotować. Przełożyć do niego ziemniaki, seler i por. Zagotować i gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
Następnie dodać zamrożony szpinak, i jak całość się zagotuje to pogotować jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut, a na koniec zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do zupy. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec dodać śmietanę, olej kokosowy, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
Całość razem wymieszać i przelać do bulionówek. Udekorować keksem jogurtu greckiego i posypać słoneczkiem (wcześniej uprażonym na suchej patelni).
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.