Przepisy Extra

Zupa krem z kapusty pekińskiej

Składniki:

Krem z kapusty:
20 dag ziemniaków (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
25 dag kapusty pekińskiej
5 dag pora
5 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
750 ml bulionu
1 liść laurowy
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
1 ząbek czosnku
sól (himalajska)
pieprz czarny
majeranek
natka zielonej pietruszki (świeża)
Dodatkowo:
10 dag wędzonego boczku

Sposób wykonania:

Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i poszatkować. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć kapustę pekińską, por i cebulę. Całość razem wymieszać i podsmażyć na małym ogniu.

Ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać bulion, wrzucić ziemniaki, seler i przełożyć całą zawartość patelni. Dodać listek laurowy i Vegetę. Razem wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Wyjąć listek laurowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Przyprawić solą i czarnym pieprzem do smaku. Dodać rozgnieciony w palcach majeranek i całość razem wymieszać.

Wędzony boczek pokroić w plasterki, a następnie każdy plasterek boczku pokroić w paski. Przełożyć na suchą patelnię i zrumienić na małym ogniu.

Gorącą zupę krem przelać do bulionówek, przełożyć zrumienione paski wędzonego boczku i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.