Co można jeszcze zrobić z kapusty pekińskiej?? A zupkę robiliście??? ;)
Polecam, jest przepyszna, a jaka błyskawiczna do przygotowania?! :)
Można ją przygotować dosłownie w kilkanaście minut! Wystarczy, że podkroimy kapustę pekińską, por i cebulę, to razem podsmażymy, a potem przełożymy do bulionu (może być niedzielny rosołek, a nawet zwykła woda), do tego dokładamy jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i przyprawy...
Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i poszatkować. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć kapustę pekińską, por i cebulę. Całość razem wymieszać i podsmażyć na małym ogniu.
Ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać bulion, wrzucić ziemniaki, seler i przełożyć całą zawartość patelni. Dodać listek laurowy i Vegetę. Razem wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Wyjąć listek laurowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Przyprawić solą i czarnym pieprzem do smaku. Dodać rozgnieciony w palcach majeranek i całość razem wymieszać.
Wędzony boczek pokroić w plasterki, a następnie każdy plasterek boczku pokroić w paski. Przełożyć na suchą patelnię i zrumienić na małym ogniu.
Gorącą zupę krem przelać do bulionówek, przełożyć zrumienione paski wędzonego boczku i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki. Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.