Jeśli wracacie z pracy głodni i zmęczeni, a nie macie pomysłu na obiad, to ja polecam Wam błyskawiczną, przepyszną i sycącą zupę krem...
W jednej misce znajdziemy cukinię, ziemniaczki, cebulę, czosnek i koperek, czyli same zdrowe i bardzo potrzebne nam rzeczy :) A jeszcze lepiej będzie, gdy będą to produkty z własnych, ekologicznych upraw.
Jest to zupka wegetariańska, a po małych zmianach (zamieniamy masło na olej, i nie dodajemy śmietany) śmiało mogą zajadać się nią także weganie. Czytaj więcej
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać Vegetę, liście laurowe i zagotować. Do gotującej się wody przełożyć cukinię, ziemniaki i gotować razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie przełożyć do zupy i gotować razem dalej przez 5 minut.
Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i zmiażdżyć widelcem. Na koniec zupę zdjąć z ognia, wyjąć listek laurowy, przełożyć czosnek i całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Koperek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do zupy, dodać kilka kropli sosu sojowego i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podawać na gorąco z keksem śmietany.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.