Udziec z indyka rozkroić, wyciąć kości, włożyć do zimnej wody i moczyć przez około 1 godzinę. Następnie opłukać i osuszyć. Lekko rozbić, położyć na desce, oprószyć ostrą papryką w proszku, curry, rozmarynem, koperkiem, solą i pieprzem.
Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić w paski. Czerwoną paprykę oczyści, opłukać i pokroić w paski. Na płacie mięsa rozłożyć czosnek, mozzarellę i czerwoną paprykę. Mięso zwinąć w roladę i związać mocno grubą nitką.
Na rozgrzanym oleju obsmażyć roladę z indyka z każdej strony. Następnie do rondla wlać około 250 ml wody. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, jałowca i czarnego pieprzu oraz obraną z łuski cebulę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 70 minut. Na koniec cebulę i roladę wyjąć z rondla, delikatnie przeciąć i zdjąć nitkę z rolady. Do ½ szklanki zimnej wody wsypać mąkę pszenną i dodać śmietanę. Razem dokładnie rozmieszać. Dodać 2 łyżki gorącego sosu, wymieszać i całość wlać do rondla. Ponownie razem wymieszać, zagotować i przyprawić do smaku.
Roladę z indyka pokroić w plastry i polać sosem. Podawać na ciepło.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.