Aromatyczny boczek z cebulką to coś fajnego, dobrego i nowego z rozgrzanego rusztu :)
O tej porze roku to może wspomnienia lata... ;) Ale jak będzie ciepło, a ma być jeszcze piękna złota polska jesień, to kto wie, kto wie ;)
Ten duet ma idealny smak. Zasmakuje na pewno wszystkim biesiadnikom, a nawet mile zaskoczy co niektórych gości, zwłaszcza miłośników boczku :)
Boczek z cebulką jest bardzo szybki i prosty do przygotowania. Można go przygotować tuż przed grillowaniem, ale też dużo wcześniej i przechowywać potem w lodówce - mamy tutaj wolną rękę ;) Czytaj więcej
Jeśli znudzą Wam się już kiełbaski i steki z grilla, to taki boczek z cebulką będzie wspaniałym rozwiązaniem, i taką smaczną odmianą dań z rusztu ;)
Można do niego serwować ulubiony sos, np. czosnkowy lub koperkowy i zdrową sałatkę, np. z chrupiącej zielonej sałaty, sera feta, ogórków, papryki itd ;)
Smacznego :)
Wędzony boczek opłukać, osuszyć i pokroić w około 7 mm plastry.
Cebule obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Cebulę przełożyć do miski, dodać do niej szczyptę curry, ostrej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać.
Na folię aluminiową położyć po dwa plasterki wędzonego boczku, garść cebulki z przyprawami i całość polać kilkoma kropelkami oleju. Na górze położyć gałązkę tymianku i folię aluminiową złożyć w tzw. kwadraty.
Położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować po około 12 minut z każdej strony.
Z podanych składników wyjdzie około 10 pakiecików z boczkiem i cebulką.
Podawać z dowolnym sosem i bułeczką.
Smacznego.