Kolejny sprawdzony przepis na pyszne, aromatyczne i soczyste mięso z grilla :)
Nie wiem jak Wam, ale osobiście najlepiej smakuje mi właśnie karkówka z grilla ;) Tutaj marynowana w wyjątkowo łatwej i szybkiej do przygotowania marynacie, ale efekt super!
Takie steki wieprzowe są idealną propozycją na wakacyjny obiad, do tego pyszny dip i pełna micha super sałatki. Wakacyjny obiad gotowy - mniam! Czytaj więcej
Cały czas chodzą za mną jeszcze szaszłyki z karczku, muszę je kiedyś zrobić, może w te wakacje się uda ;) A tym czasem polecam Wam wyjątkowo kruche steki!
Smacznego :)
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm. Rozłożyć w naczyniu.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Do mięsa dodać olej, musztardę, czosnek, ostrą i słodką paprykę w proszku, oregano, bazylię, majeranek, sól i pieprz ziołowy. Razem wymieszać i natrzeć mięso z każdej strony. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Na drugi dzień kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować z dwóch stron.
Podawać z ulubionym dipem i pieczywem.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.