Przepisy Extra

Cebulowo-serowy sos

Składniki:

1 łyżka masła
15 dag cebuli (1 duża)
1 łyżka mąki pszennej
1 1/2 szklanki bulionu
ok. 5 dag żółtego sera
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zrumienić na maśle. Następnie dodać mąkę pszenną, razem wymieszać i jeszcze chwile smażyć. Dodać zimny (letni) bulion, razem wymieszać i zagotować.

Lekko ostudzić i zmiksować blenderem. Żółty ser zetrzeć na tace o dużych oczkach. Dodać do sosu i podgrzewać na małym ogniu, aż ser się roztopi i zagęści sos. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowym ciepłym sosem polewać np. kotlety, gołąbki lub makaron.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-12-29 19:49:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.