Przepisy Extra

Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie

Składniki:

50 dag matiasów
ocet jabłkowy
25 dag ogórków konserwowych
20 dag cebuli
6 łyżek musztardy (zwykłej, dowolnej)
6 łyżek musztardy francuskiej
2 łyżki śmietany 18%
sok z cytryny
curry
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)
pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą, dodać około 2 łyżki octu jabłkowego i odłożyć na około 30 minut. Następnie matiasy wypukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w około 1 ½ cm paski.

Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć matiasy, ogórki konserwowe i cebulę. Dodać zwykłą musztardę, francuską musztardę, śmietanę, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę curry, rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki oraz pieprzu ziołowego. Całość razem wymieszać i włożyć na noc do lodówki.

Tuż przed podaniem śledzie ponownie wymieszać. Następnie przełożyć do czystej salaterki, dowolnie udekorować i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.