Ta sałatka doskonale wpisuje się w nastrój Świąt Wielkanocnych. Stanowi ona estetyczną i apetycznie wyglądającą ozdobę świątecznego stołu.
Śledzie - wielu z nas kocha sałatki z tym słonym dodatkiem :) A ta sałatka jest wyjątkowa, dlatego polecamy ją szczególnie dla smakoszy śledzi! Matiasy w połączeniu z konserwowymi pieczarkami oraz kiszonymi ogórkami tworzą bardzo wyrazisty smak i aromat. Ale tą sałatką mogą się zajadać wszyscy bez względu na to czy dbają o linię, czy też nie ;) Niewielka ilość śmietany i majonezu pozwala zaliczyć ją do potraw dietetycznych. Czytaj więcej
Jest to ciekawa propozycja sałatkowa na Wielkanoc, można powiedzieć, że taka nietypowa, bo bez jajek ;) Ma ona wiele zalet: jest bardzo szybka do przygotowania, składa się z kilku, niedrogich składników... gwarantuję, że zasmakuje każdemu :)
Z podanych składników otrzymuje się średniej wielkości miskę wybornej sałatki świątecznej. Zachęcam do skorzystania z naszego sprawdzonego przepisu i delektowania się tą sałatką w Wielkanoc. Jest ona idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu.
Powodzenia i smacznego!
Matiasy wyjąć z oleju, opłukać, włożyć do zimnej wody i moczyć przez około 1 ½ godziny. Następnie osączyć z wody, opłukać i pokroić w paski. Ogórki kiszone pokroić w paski i osączyć z soku. Pieczarki konserwowe pokroić w plasterki. Por opłukać i pokroić w półplasterki.
Do miski przełożyć matiasy, ogórki kiszone, pieczarki konserwowe i por. Dodać majonez, śmietanę, musztardę, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i włożyć do przezroczystej salaterki. Na liściach zielonej sałaty wyłożyć śledziowo-pieczarkową sałatkę. Gotową sałatkę włożyć na kilka godzin do lodówki.
Smacznego.