Przepyszne, wilgotne i błyskawiczne do przygotowania ciasto mieszane widelcem :)
Jest super - polecam do kawusi!! :)
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Rabarbar opłukać, osuszyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Truskawki opłukać, osuszyć, obrać z szypułek i również pokroić w kostkę. Do miski przełożyć jabłka, rabarbar i truskawki. Dodać cukier trzcinowy, bułkę tartą, kilka kropli soku z cytryny i całość razem wymieszać.
Do miski wsypać 2 ½ szklanki mąki pszennej, cukier, dodać masło i razem wymieszać widelcem, a następnie odsypać 1 szklankę ciasta na posypkę.
Do pozostałego ciasta wsypać ½ szklankę mąki pszennej, kakao do ciast, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i razem wymieszać widelcem.
Do miski wlać mleko, dodać białka i całe jajka. Razem zmiksować mikserem na gładką masę, a następnie wlać do miski z suchymi składnikami i razem wymieszać widelcem.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć kakaowe ciasto, a na nim rozłożyć owoce i całość posypać odsypaną wcześniej jasną kruszonką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.