Przepisy Extra

Ciasto widelcowe z owocami

Przepyszne, wilgotne i błyskawiczne do przygotowania ciasto mieszane widelcem :)

Jest super - polecam do kawusi!! :)

Ciasto widelcowe z owocami

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
20 dag masła
2 łyżki kakao do ciast
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
250 ml mleka
3 białka
2 jajka
Masa owocowa:
25 dag jabłek (waga po obraniu)
20 dag rabarbaru (waga po obraniu)
5 dag truskawek
1 ½ łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki bułki tartej
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Rabarbar opłukać, osuszyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Truskawki opłukać, osuszyć, obrać z szypułek i również pokroić w kostkę. Do miski przełożyć jabłka, rabarbar i truskawki. Dodać cukier trzcinowy, bułkę tartą, kilka kropli soku z cytryny i całość razem wymieszać.

Do miski wsypać 2 ½ szklanki mąki pszennej, cukier, dodać masło i razem wymieszać widelcem, a następnie odsypać 1 szklankę ciasta na posypkę.

Do pozostałego ciasta wsypać ½ szklankę mąki pszennej, kakao do ciast, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i razem wymieszać widelcem.

Do miski wlać mleko, dodać białka i całe jajka. Razem zmiksować mikserem na gładką masę, a następnie wlać do miski z suchymi składnikami i razem wymieszać widelcem.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć kakaowe ciasto, a na nim rozłożyć owoce i całość posypać odsypaną wcześniej jasną kruszonką.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.