Przepisy Extra

Jabłecznik z bitą śmietaną na zimno

Jabłecznik z bitą śmietaną na zimno

Składniki:

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
1/3 szklanki wody
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka żelatyny
kurkuma
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki cukru waniliowego
15 dag jogurtu naturalnego
1 ½ łyżki żelatyny
3 łyżki wody
sok z cytryny
Dodatkowo:
ok. 25 dag kakaowych herbatników
Do dekoracji:
kakao do ciast
cynamon

Sposób wykonania:

Jabłka rozkroić, oczyścić z gniazd nasiennych, obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do dużego garnka, wlać wodę, zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Do gorącej masy wsypać galaretkę cytrynową w proszku, żelatynę i szczyptę kurkumy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej warstwę kakaowych herbatników, a następnie wyłożyć tężejącą masę jabłkową i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Włożyć do lodówki na około 15 minut.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać, odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt naturalny, kilka kropel soku z cytryny i zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na herbatniki i łyżeczką zrobić fale. Kakao do ciast wymieszać razem z cynamonem, wsypać do sitka i posypać ciasto. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.