Jabłka rozkroić, oczyścić z gniazd nasiennych, obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do dużego garnka, wlać wodę, zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Do gorącej masy wsypać galaretkę cytrynową w proszku, żelatynę i szczyptę kurkumy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej warstwę kakaowych herbatników, a następnie wyłożyć tężejącą masę jabłkową i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Włożyć do lodówki na około 15 minut.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać, odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt naturalny, kilka kropel soku z cytryny i zmiksować. Następnie wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na herbatniki i łyżeczką zrobić fale. Kakao do ciast wymieszać razem z cynamonem, wsypać do sitka i posypać ciasto. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.