Przepisy Extra

Ciasto śmietankowo-jogurtowe z truskawkami

To jeszcze jeden sposób na wykorzystanie w kuchni pysznych owoców sezonowych, jakimi są truskawki - mniam :)

Te bardzo popularne owoce są źródłem cennych dla organizmu witamin i do tego są bardzo smaczne, dlatego warto jak najczęściej przygotowywać ciasta, w skład których wchodzą właśnie truskawki.

Na jasnym i puszystym biszkopcie rozłożona jest smakowita masa śmietankowa z dodatkiem dietetycznego jogurtu naturalnego, dzięki któremu masa nie jest taka kaloryczna. Następnie na masie rozkładamy połówki słodkich i soczystych truskawek. Na koniec całość zalewamy przepyszną i uwielbianą przez wszystkich czerwoną, truskawkową galaretką! I czekamy, aż ciasto stężeje... mniam :) Czytaj więcej

Jest ono idealne na każdy letni i wakacyjny dzień. Dobrze schłodzone smakuje wybornie.

To ciasto owocowe z truskawkami charakteryzuje się ciekawym smakiem mleczno-truskawkowym z posmakiem wanilii. Jest naprawdę smaczne i urokliwe, gdzie dominują biało-czerwone barwy.

Warto pokusić się i wykonać ciasto z truskawkami wg tego przepisu cukierniczego!

Smacznego.

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowo-jogurtowa:
500 ml śmietanki 30%
500 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
80 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką pszenną pełnoziarnistą i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i przelać do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Schłodzoną śmietankę ubić. Następnie dodać do niej jogurt naturalny, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Letnią żelatynę dodać do masy śmietankowo-jogurtowej, razem zmiksować i tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Włożyć na 15 minut do lodówki.

Truskawki opłukać, osuszyć, obrać z szypułek i przekroić na połowę. Połówkami truskawek udekorować tężejącą masę i włożyć ponownie do lodówki na około 15 minut.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody, dokładnie razem rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretką truskawkową zalać wierzch ciasta i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.