To bardzo łatwy i szybki przepis na przepyszne ciasto ze słodkimi truskawkami :)
Wersji na sypane ciasto jest dużo... nasze ciasto tym razem wzbogacone jest o zdrowe płatki owsiane.
Warto wiedzieć, że płatki owsiane mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny, a mianowicie ich systematyczne spożywanie pozwala pozbyć się takich dolegliwości jak: zgaga, zaparcia i wzdęcia. Mają one też korzystny wpływ na nasz układ nerwowy, pomagają w stanach depresji, likwidują zły nastrój, a także objawy zmęczenia i rozdrażnienia. Przypisuje się im także obniżanie poziomu złego cholesterolu, stabilizowanie poziomu cukru, a także wspomaganie procesu odchudzania - gdyż zapewniają one nam uczucie sytości na długo, ograniczając napady głodu. Płatki owsiane to również cenne źródło przeciwutleniaczy, a co za tym idzie skutecznie opóźniają procesy starzenia się naszego organizmu, do tego korzystnie wpływają na stan naszej skóry i włosów.
A wracając do naszego ciasta, to... ciasto sypane można robić z różnymi owocami, sezonowymi (tj. z jabłkami, gruszkami, śliwkami, truskawkami, malinami, czereśniami) lub takimi jakie lubimy np. z ananasem. Można je także robić z bakaliami i polać dużą ilością przepysznej roztopionej czekolady (np. białej i ciemniej). Czytaj więcej
To ciasto jest idealne jako ciasto na lato, upał i wakacje. Błyskawicznie się je robi, i do tego rewelacyjne smakuje, na ciepło i na zimno. A jak pięknie pachnie w domu... tym aromatyczny cynamonem??? mmmmm :) Okazało się, że cynamon i truskawki to zgrana smakowo para!
Ten "sypaniec" można podawać z gałkami lodów, jak również z keksem bitej śmietany - pycha! To jest znakomity wypiek, tak jak szybko się go przygotowuje - tak szybko także znika :) Wszyscy proszą o dokładkę (a zwłaszcza dzieci), no i oczywiście pytają o przepis.
Warto skusić się na ten wypiek i wypróbować jego smak. To ciasto zawsze się udaje i o zakalcu nie ma tutaj mowy!
Powodzenia i smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną, płatki owsiane, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Całość razem wymieszać i podzielić na trzy części.
Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Następnie pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać cynamon, cukier waniliowy i razem wymieszać. Twardą margarynę podzielić na trzy części i każdą część pokroić w plasterki.
Średniej wielkości tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wysypać 1/3 część suchego ciasta, następnie rozłożyć margarynę, potem ½ masy truskawkowej, suche ciasto, margarynę, pozostałą masę truskawkową, suche ciasto i na górę margarynę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 °C.
Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać do niej śmietankę i mleko. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż masa się połączy. Letnią polewą czekoladową polać ostudzone ciasto i schłodzić w lodówce.
Smacznego.