Przepisy Extra

Ciasto z musem owocowym - idealne dla dzieci

Składniki:

Kruche ciasto:
ok. 1 ½ szklanki mąki pszennej
10 dag masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
Mus owocowy:
30 dag wiśni (wydrylowanych)
10 dag czerwonych porzeczek
10 dag bananów
kilka kropel soku z cytryny
2 białka
½ szklanki cukru
Dodatkowo:
4-5 łyżek dżemu z czereśni

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną. Następnie dodać masło, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i kilka kropli aromatu śmietankowego. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ręką kruche ciasto. Włożyć na około 2 godziny do lodówki. Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Schłodzonym kruchym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 °C.

Czerwone porzeczki obrać i opłukać. Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Do miski przełożyć wydrylowane wiśnie, czerwone porzeczki i banany. Zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec ubitą pianę dodać do musu i delikatnie wymieszać.

Podpieczone kruche ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować dżemem z czereśni. Następnie wyłożyć mus owocowy. Całość ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec jeszcze przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Ten mus po upieczeniu trochę siada, to proszę się nie przejmować, to ciasto już tak ma ;)

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.4 stars based on 2 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Myślę, że mogą być owoce mrożone, tylko trzeba byłoby je wcześniej rozmrozić, potem zmiksować i dalej postępować zgodnie z przepisem. Powodzenia :)
Dorota [2012-02-17 10:54:56]
czy do tego ciasta można użyć owoców mrożonych? czy muszą być tylko świeże?
Gabi [2012-02-17 10:43:11]
Cieszę się, że ciasto smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-08-26 09:48:05]
Ciasto pychotka. Nietypowe w smaku, rozpływa się w ustach.
mamaEmar [2011-08-25 21:23:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.