Do miski wsypać mąkę pszenną. Następnie dodać masło, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i kilka kropli aromatu śmietankowego. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ręką kruche ciasto. Włożyć na około 2 godziny do lodówki. Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Schłodzonym kruchym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 °C.
Czerwone porzeczki obrać i opłukać. Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Do miski przełożyć wydrylowane wiśnie, czerwone porzeczki i banany. Zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec ubitą pianę dodać do musu i delikatnie wymieszać.
Podpieczone kruche ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować dżemem z czereśni. Następnie wyłożyć mus owocowy. Całość ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec jeszcze przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Ten mus po upieczeniu trochę siada, to proszę się nie przejmować, to ciasto już tak ma ;)
Smacznego.