Przepisy Extra

Kasza jęczmienna ze szpinakiem

Składniki:

15 dag kaszy jęczmiennej (grubej, 1 szklanka)
sól
1 łyżka masła
45 dag szpinaku (mrożony)
2 łyżki klarowanego masła
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
5 dag cebuli
4 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Do garnka wlać 3 szklanki wody. Zagotować, dodać szczyptę soli, 1 łyżkę masła i opłukaną kaszę jęczmienną. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut (aż woda wyparuje).

Na patelni rozgrzać klarowane masło. Przełożyć szpinak i smażyć na małym ogniu (odparować z wody). Pod koniec smażenia dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Na koniec dodać szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Przełożyć kaszę jęczmienną, razem wymieszać i podsmażyć jeszcze razem przez 1-2 minutki.

Cebulę obrać z łuski, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, przełożyć cebulę i usmażyć na złoty kolor.

Gorącą kasze jęczmienną ze szpinakiem rozłożyć na talerzach i polać złotą cebulką z tłuszczem.

Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Anielka Ł. w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.