Do garnka wlać 3 szklanki wody. Zagotować, dodać szczyptę soli, 1 łyżkę masła i opłukaną kaszę jęczmienną. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut (aż woda wyparuje).
Na patelni rozgrzać klarowane masło. Przełożyć szpinak i smażyć na małym ogniu (odparować z wody). Pod koniec smażenia dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Na koniec dodać szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Przełożyć kaszę jęczmienną, razem wymieszać i podsmażyć jeszcze razem przez 1-2 minutki.
Cebulę obrać z łuski, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, przełożyć cebulę i usmażyć na złoty kolor.
Gorącą kasze jęczmienną ze szpinakiem rozłożyć na talerzach i polać złotą cebulką z tłuszczem.
Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.