Fajny i szybki pomysł na cukinię :) Razem z pomidorem i serem mozzarella smakuje super, wręcz wyśmienicie.
To naprawdę błyskawiczny sposób na przepyszną i trzeba dodać, że sycącą cukinię! Jest idealna na śniadanie, obiad i kolację. To fajny pomysł również na piątkowy, letni, wakacyjny obiad ;)
Zachęcam do skorzystania z tego prostego przepisu i życzę smacznego :)
Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę. Każdą część cukinii nakłuć wykałaczką. Skropić olejem (1 łyżka na dwie połówki), posypać solą i czarnym pieprzem.
Połówki cukinii ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 175 °C.
Pomidora umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem na połowę, a następnie każdą połowę na cienkie plastry (powinno wyjść około 10 plastrów).
Ser mozzarella wyciągnąć z zalewy i pokroić w cienkie plastry (na około 8 sztuk).
Cukinie wyciągnąć z piekarnika i ułożyć na niej na przemian plastry pomidora i sera mozzarella, zaczynając i kończąc na pomidorze. Całość delikatnie polać olejem (znowu 1 łyżka na dwie połówki), posypać szczyptą soli, czarnego pieprzu i bazylii.
Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i zapiekać jeszcze przez około 10 minut w temperaturze 175 °C.
Podawać na gorąco. Przed podaniem można koperkiem lub szczypiorkiem.
Podane składniki wystarczą na 2 porcje.
Smacznego.