Przepisy Extra

Cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą

Fajny i szybki pomysł na cukinię :) Razem z pomidorem i serem mozzarella smakuje super, wręcz wyśmienicie.

To naprawdę błyskawiczny sposób na przepyszną i trzeba dodać, że sycącą cukinię! Jest idealna na śniadanie, obiad i kolację. To fajny pomysł również na piątkowy, letni, wakacyjny obiad ;)

Zachęcam do skorzystania z tego prostego przepisu i życzę smacznego :)

Cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą

Składniki:

60 dag cukinii (1 średnia)
sól
pieprz czarny
2 łyżki oleju
15 dag pomidorów (1 średni)
12,5 dag sera mozzarella
bazylia

Sposób wykonania:

Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę. Każdą część cukinii nakłuć wykałaczką. Skropić olejem (1 łyżka na dwie połówki), posypać solą i czarnym pieprzem.

Połówki cukinii ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 175 °C.

Pomidora umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem na połowę, a następnie każdą połowę na cienkie plastry (powinno wyjść około 10 plastrów).

Ser mozzarella wyciągnąć z zalewy i pokroić w cienkie plastry (na około 8 sztuk).

Cukinie wyciągnąć z piekarnika i ułożyć na niej na przemian plastry pomidora i sera mozzarella, zaczynając i kończąc na pomidorze. Całość delikatnie polać olejem (znowu 1 łyżka na dwie połówki), posypać szczyptą soli, czarnego pieprzu i bazylii.

Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i zapiekać jeszcze przez około 10 minut w temperaturze 175 °C.

Podawać na gorąco. Przed podaniem można koperkiem lub szczypiorkiem.

Podane składniki wystarczą na 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dokładnie :)
Dorota [2018-08-07 14:33:34]
Idealna na przystawkę i tania.
Gonia [2018-07-27 07:00:01]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.