Cukinie opłukać i osuszyć. Z cukinii odciąć końcówki, a następnie przekroić je na połowę. Z połówek cukinii wydrążyć łyżką środek (jeśli cukinia ma twarde pestki, to je wyrzucić). Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone, kilka kropli sosu sojowego, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, kurkumy, soli ziołowej i pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć. Następnie dodać pokrojony miąższ z cukinii, wymieszać i dalej smażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek. A na koniec przełożyć ryż, dodać szczyptę ziół prowansalskich i majeranku. Całość dokładnie wymieszać.
Tradycyjną prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej połówki cukinii. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Następnie podpieczone połówki cukinii napełnić farszem, ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać razem przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, posypać cukinie i włożyć jeszcze do piekarnika na 2 minutki. Szczypiorek opłukać, osuszyć, pokroić i udekorować cukinie.
Faszerowane cukinie podawać na gorąco. Można polać ketchupem.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.