Przepisy Extra

Cukinia faszerowana zielonym ogórkiem i mozzarellą

Cukinia i ogórki w smakowitym połączeniu :)

Pracy tutaj mamy mało, a efekt super! Całość smakuje ciekawie, danie jest lekkie, ale można się najeść ;)

To fajna propozycja obiadowa na ciepłe, wakacyjne dni, ale i też na jesienny obiadek super - mniam!

Zachęcam do wykonania i życzę smacznego :)

Składniki:

65 dag cukinii (1 średnia)
1 łyżka oleju
sól
pieprz czarny
15 dag zielonych ogórków (waga po obraniu)
12,5 dag sera mozzarella (1 kulka)
1 ząbek czosnku
koperek

Sposób wykonania:

Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę i za pomocą łyżki wydrążyć środek. Następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić olejem, posypać solą i czarnym pieprzem.

Obrane ze skórki ogórki oraz wyciągnięty ze środka farsz z cukinii pokroić w kostkę, oprószyć solą i odłożyć na około 10 minut.

Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.

Do mozzarelli przełożyć, czosnek, koperek oraz odciśnięte z wody ogórki i cukinię. Całość razem wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem, ewentualnie jeszcze solą. Farsz przełożyć do wydrążonej cukinii.

Naczynie z cukinią włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 175 °C. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.