Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę i za pomocą łyżki wydrążyć środek. Następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić olejem, posypać solą i czarnym pieprzem.
Obrane ze skórki ogórki oraz wyciągnięty ze środka farsz z cukinii pokroić w kostkę, oprószyć solą i odłożyć na około 10 minut.
Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.
Do mozzarelli przełożyć, czosnek, koperek oraz odciśnięte z wody ogórki i cukinię. Całość razem wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem, ewentualnie jeszcze solą. Farsz przełożyć do wydrążonej cukinii.
Naczynie z cukinią włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 175 °C. Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na 2 porcje.
Smacznego.