Przepisy Extra

Cukinia faszerowana wędzonym boczkiem

Składniki:

1 kg cukinii (2 małe)
1 łyżka oleju
15 dag wędzonego boczku
15 dag cebuli
5 dag pora
2 ząbki czosnku
tymianek
koperek
wędzona papryka w proszku
sól
pieprz czarny
Dodatkowo:
5 dag żółtego sera
szczypiorek

Sposób wykonania:

Cukinię opłukać i przekroić na połowę, następnie łyżką wydrążyć środek, a wydrążone połówki cukinii skropić olejem (½ łyżki) i posypać szczyptą soli oraz czarnego pieprzu. Tak przygotowane cukinie przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej aluminiową folią.

Na patelnię wlać pozostały olej i rozgrzać. Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na olej i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i również pokroić w kostkę. Następnie razem z cebulą dodać do boczku, wymieszać i razem chwilkę podsmażyć. Wydrążony farsz z cukinii pokroić w kostkę, dodać do boczku z warzywami, wymieszać i dalej razem smażyć.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać szczyptę tymianku, koperku, wędzonej papryki w proszku i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość razem wymieszać i łyżką przekładać na wydrążone cukinie.

Formę z cukiniami włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, posypać farsz cukinii i włożyć jeszcze na 1 minutkę do piekarnika. Szczypiorek opłukać, osuszać i pokroić. Gorące cukinie posypać szczypiorkiem i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.