Cukinię opłukać i przekroić na połowę, następnie łyżką wydrążyć środek, a wydrążone połówki cukinii skropić olejem (½ łyżki) i posypać szczyptą soli oraz czarnego pieprzu. Tak przygotowane cukinie przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej aluminiową folią.
Na patelnię wlać pozostały olej i rozgrzać. Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na olej i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i również pokroić w kostkę. Następnie razem z cebulą dodać do boczku, wymieszać i razem chwilkę podsmażyć. Wydrążony farsz z cukinii pokroić w kostkę, dodać do boczku z warzywami, wymieszać i dalej razem smażyć.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać szczyptę tymianku, koperku, wędzonej papryki w proszku i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość razem wymieszać i łyżką przekładać na wydrążone cukinie.
Formę z cukiniami włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, posypać farsz cukinii i włożyć jeszcze na 1 minutkę do piekarnika. Szczypiorek opłukać, osuszać i pokroić. Gorące cukinie posypać szczypiorkiem i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.
Smacznego.