Przepisy Extra

Patison faszerowany kaszą kuskus

Składniki:

60 dag patisona (1 sztuka)
Farsz z kaszą:
15 dag kaszy kuskus (ok. ¾ szklanki)
1 szklanka wody
sól
10 dag kiełbasy
6 dag wędzonego boczku
4 dag wędzonej słoniny
10 dag cebuli
pieprz czarny
2 ząbki czosnku
½ pęczka zielonej pietruszki
wędzona papryka w proszku
lubczyk (suszony)
majeranek
Dodatkowo:
1 łyżeczka oleju

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę i zagotować. Posolić, wsypać kaszę kuskus, a gdy się zagotuje, gotować 5 minut na małym ogniu pod przykryciem i zdjąć z ognia.

Kiełbasę (można obrać ze skórki), wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wymieszać i dalej jeszcze chwilkę smażyć.

Patisona umyć i przekroić w poprzek na połowę. Łyżką delikatnie wydrążyć środek, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, razem wymieszać i smażyć przez około 7 minut.

Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i przełożyć na patelnię. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć, pokroić i również przełożyć na patelnię razem z kaszą kuskus. Dodać szczyptę wędzonej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach lubczyku oraz majeranku. Na koniec całość razem wymieszać.

Dno żaroodpornego naczynia posmarować olejem i przełożyć wydrążone połówki patisona. Następnie łyżką przełożyć farsz, delikatnie ubijając. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Faszerowane patisony podawać na gorąco polane ketchupem.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.