Faszerowany patison jest przepyszny i sycący :)
Mało pracy przy nim jest, mało zapiekania, a efekt super!
Jeśli nie macie pomysłu na wakacyjny obiad, to polecamy patisona faszerowanego przepyszną kaszą kuskus, kiełbaską, boczkiem, cebulką, czosnkiem... smakuje to extra i ciekawie wygląda :) Najpierw jedzą oczy... a potem my ;)
Polecamy i życzymy smacznego :)
Do garnka wlać wodę i zagotować. Posolić, wsypać kaszę kuskus, a gdy się zagotuje, gotować 5 minut na małym ogniu pod przykryciem i zdjąć z ognia.
Kiełbasę (można obrać ze skórki), wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wymieszać i dalej jeszcze chwilkę smażyć.
Patisona umyć i przekroić w poprzek na połowę. Łyżką delikatnie wydrążyć środek, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, razem wymieszać i smażyć przez około 7 minut.
Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i przełożyć na patelnię. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć, pokroić i również przełożyć na patelnię razem z kaszą kuskus. Dodać szczyptę wędzonej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach lubczyku oraz majeranku. Na koniec całość razem wymieszać.
Dno żaroodpornego naczynia posmarować olejem i przełożyć wydrążone połówki patisona. Następnie łyżką przełożyć farsz, delikatnie ubijając. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Faszerowane patisony podawać na gorąco polane ketchupem.
Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.
Smacznego.