Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić i przelać zimną wodą. Szpinak opłukać, osuszyć, a duże liście można porwać na kawałki.
Boczek wędzony pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do boczku, wymieszać i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i zdjąć z ognia.
Ser mozzarella wyciągnąć z zalewy i pokroić w kostkę.
Na patelnię do boczku przełożyć makaron, szpinak i mozzarellę. Dodać szczyptę gałki muszkatowej, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do nagranego piekarnika. Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.
Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Gorącą zapiekankę tuż przed podaniem na stół posypać koperkiem.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.