Przepisy Extra

Zapiekanka ze świeżym szpinakiem, boczkiem i mozzarellą

Zapiekanka ze świeżym szpinakiem, boczkiem i mozzarellą

Składniki:

20 dag makaronu (np. świderki)
15 dag szpinaku (najlepiej świeżego)
20 dag wędzonego boczku
1 łyżka oleju
5 dag cebuli
2 ząbki czosnku
125 g sera mozzarella (1 kulka)
gałka muszkatołowa
natka zielonej pietruszki (może być suszona)
sól
pieprz czarny
koperek (najlepiej świeży)

Sposób wykonania:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić i przelać zimną wodą. Szpinak opłukać, osuszyć, a duże liście można porwać na kawałki.

Boczek wędzony pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do boczku, wymieszać i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię, razem wymieszać i zdjąć z ognia.

Ser mozzarella wyciągnąć z zalewy i pokroić w kostkę.

Na patelnię do boczku przełożyć makaron, szpinak i mozzarellę. Dodać szczyptę gałki muszkatowej, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do nagranego piekarnika. Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.

Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Gorącą zapiekankę tuż przed podaniem na stół posypać koperkiem.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.