Cukinia z grilla mmm... brzmi już smakowicie! A do tego dochodzi jeszcze aromatyczny czosnek - pycha :)
Cukinia, jak się okazało jest warzywem, które nadaje się do grillowania wręcz idealnie. Nie ma przy niej dużo pracy, grilluje się też nie za długo, a smakuje... extra! Jest ona wdzięcznym produktem, z którego w bardzo szybki sposób można "wyczarować" coś dobrego do jedzenia :)
Mogą ją śmiało grillować nie tylko wegetarianie...
Pięknie pachnie jak się grilluje i świetnie smakuje - ma ona swój charakterek. Zdjęta z rozgrzanego rusztu jest miękka, ale dość jędrna - i jest tutaj co ugryźć ;)
Bardzo dobrze smakuje na ciepło podana do steków, kiełbas, szaszłyków, ryb, a nawet do sałatek. Super smakuje też na zimno - serwowana np. do kanapek. Taka cukinia pasuje właściwie do wszystkiego. Jest ona też świetnym dodatkiem do obiadów, no i jest smaczna sama w sobie - mniam :) Najlepiej smakuje oczywiście serwowana na świeżym powietrzu. Czytaj więcej
Jak już ktoś jej skosztuje, to nie może się oprzeć kolejnym krążkom, i potem ona tak znika i znika z tego rusztu...
Warto wiedzieć, że cukinia z grilla ma mało kalorii, do tego jest pożywna i zawiera wiele cennych witamin oraz składników mineralnych.
Ten przepis to fajna propozycja dla tych, którzy za mięsem z grilla nie przepadają, albo im się po prostu już przejadło (co może mieć miejsce pod koniec sezonu grillowego) ;)
Zachęcamy zatem do rzucenia na ruszt cukinię - może już w najbliższy weekend?? Bo czemu nie ;)
Smacznego :)
Cukinie (najlepiej dwie długie i młode) opłukać, osuszyć i w skórce pokroić w około 1,5 cm paski. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Przełożyć na deskę i obsypać solą, Następnie za pomocą widelca ugniatać czosnek wiele razy, aż zrobi się szklisty i puści sok.
Do cukinii dodać czosnek, olej, szczyptę pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich i czubricy zielonej. Całość razem wymieszać i odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Na około 15 minut przed grillowaniem cukinię wyciągnąć z lodówki.
Na rozgrzanym ruszcie rozłożyć krążki cukinii, i jeśli w misce zostanie jeszcze czosnkowa marynata to rozsmarować ją na cukinii. Grillować z dwóch stron przez około 15 minut.
Czosnkową cukinię podawać jako dodatek do steków i kiełbasek z grilla. Super smakuje ona na ciepło, jak i na zimno na drugi dzień (jeśli oczywiście nam zostanie, wtedy można ją sobie pokroić na kanapki - miodzio!).
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.