To prosty sposób na błyskawiczną, pożywną i zdrową zupkę krem.
Można ją podawać z keksem śmietany, groszkiem ptysiowym, grzankami, ziarenkami słonecznika lub pestek dyni. Miłe widziany jest zawsze dodatek zieleninki, czyli pietruszki, koperku lub szczypiorku.
Zachęcam do gotowania i życzę smacznego :)
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej i rozgrzać. Dodać cebulę i zeszklić. Marchew, ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, wymieszać i chwilkę podsmażyć. Cukinię opłukać, pokroić w kostkę (młodą, a starszą jeśli ma twardą skórkę to obrać ze skórki i oczyścić z pestek) i przełożyć do warzyw. Wlać wodę, dodać listek laurowy, szczyptę soli, pieprzu i gotować razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Następnie wyciągnąć listek laurowy i całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec dodać kilka kropli sosu sojowego, soku z cytryny oraz szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku. Ponownie razem wymieszać i podać na stół.
Zupę krem można podawać z keksem śmietany i dodatkiem groszku ptysiowego.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.