Przepisy Extra

Czekoladowa polewa z rumowym aromatem

Składniki:

10 dag gorzkiej czekolady
10 dag mlecznej czekolady
5 dag masła
1-2 łyżki rumu (ewentualnie aromat rumowy)

Sposób wykonania:

Gorzką i mleczną czekoladę połamać i przełożyć do małego garnka. Dodać masło i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą należy wlewać do polewy powoli rum, cały czas mieszając. Gdy polewa wyjdzie za rzadka należy dodać do niej jeszcze kilka kostek czekolady.

Ostudzić. Tężejącą polewą polać piernik, babkę, sernik lub makowiec. Udekorować dowolnie orzechami, płatkami migdałów lub kolorowymi cukierkami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Witam, nie - ta polewa nie jest twarda po zastygnięciu. Nie miałam problemu z krojeniem ciasta z tą polewą. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-07 14:55:46]
witam, a jaka jest po zastygnieciu?mocno twarda czy raczej miekka, latwo sie kroi ciasto z ta polewa?
asienka19873 [2012-03-06 21:37:41]
Fajny pomysł :) Myślę, że można tak zrobić. Proszę podzielić się z nami swoimi spostrzeżeniami. Życzę powodzenia i smacznego :)
Dorota [2010-05-19 11:11:13]
Ciekawy przepis na polewę, zastanawiam się czy po dodaniu większej ilości czekolady można go zastosować jako masę do wafli? Pozdrawiam.
eukaliptus82 [2010-05-18 18:16:33]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.