Czerwoną kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać i poszatkować. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 40 minut. Następnie kapustę odcedzić.
Jabłka, banany i gruszki obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Winogrona opłukać, obrać ze skórki, przekroić i wyciągnąć pestki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Do kapusty przełożyć jabłka, banany, gruszki, winogrona i cebulę. Dodać szczyptę brązowego cukru i białego pieprzu. Wszystko razem wymieszać i gotować razem przez około 15 minut na małym ogniu. Następnie dodać olej i wyciśnięty sok z 1 cytryny. Razem wymieszać i gotować jeszcze przez około 10 minut. Na koniec zdjąć z ognia, dodać szczyptę mielonego kminku, gałki muszkatołowej i cynamonu. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przełożyć do miski i podać na stół.
Smacznego.