Przepisy Extra

Duszona golonka

Składniki:

1 kg golonki (tylne z kością)
sól
pieprz
majeranek
czosnek granulowany
cebula granulowana
olej słonecznikowy
liście laurowe
ziele angielskie

Sposób wykonania:

Golonko umyć i osuszyć (w razie potrzeby opalić nad ogniem lub oskrobać). Obsypać solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem i cebulą. Włożyć do lodówki na około 1 ½ godziny. Następnie zrumienić na oleju. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości (około 2 godziny). Od czasu do czasu obracając golonko i dolewając wody.

Duszone golonko podawać na ciepło z pieczonymi ziemniaczkami lub z chlebkiem i musztardą.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
przepis ok ale zamiast wody,dodalam whisky wyszlo naprawde aromatyczne
chudzielec [2010-09-25 02:09:47]
zamiast wody puszka piwa plus lekka surówka mhm
ewegh [2008-07-22 15:03:03]
Było pyszne :) Pod koniec gotowania dodałem starte warzywa (pietruchę i marchewę) - świetny sosik się zrobił :)
KK [2008-04-19 23:23:16]
Pyszna będzie jak zaleje się piwem,taka kruchutka
sonia [2008-03-31 18:16:22]
Dziękuję ;) Wody ma być tak około 1/2 litra. Smacznego ;)
Dorota [2008-03-19 00:47:21]
Wyglada apetycznie :-)Dorotko a ile tej wody ma byc??
moniula [2008-03-17 19:35:03]
super jest ale ja dodałem jeszcze papryki słodkiej do tego
pawelec [2008-02-27 20:06:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.