Trzeba przyznać, że to bardzo ciekawa sałatka, gdzie połączono rybę i ser. Otrzymana potrawa charakteryzuje się dobrym smakiem i ładnie prezentuje się na stole.
Walory smakowe tej sałatki podnosi dodany ząbek czosnku, a dzięki czerwonej cebulce sałatka nabiera barw ;)
Ten przepis kulinarny ma jeszcze kilka zalet o których koniecznie należy wspomnieć. Zastępując półtłusty twaróg chudym serem, a śmietanę jogurtem naturalnym otrzymujemy, klasyczne danie dietetyczne. Także w ramach odchudzania można się na taką rybno-serową sałatkę light skusić :) Czytaj więcej
Nie bez znaczenia w przypadku niespodziewanych gości lub małej ilości czasu do przygotowania posiłku, pozostaje fakt, iż jest to niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu kompozycja kulinarna, którą może przygotować każdy, nawet początkujący kucharz. Tak więc, polecamy wszystkim trochę inaczej podaną makrelę!
Smacznego :)
Wędzoną makrelę dokładnie oczyścić z ości. Czosnek, czerwoną cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć wędzoną makrelę, twaróg, czosnek i śmietanę. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotową sałatkę podać na stół.
Półtłusty twaróg można zamienić na chudy twaróg, a śmietanę na jogurt naturalny, wtedy przepis można stosować w diecie wysokobiałkowej (protal), w II fazie.
Smacznego.