Przepisy Extra

Dietetyczna sałatka z makreli i twarogu

Trzeba przyznać, że to bardzo ciekawa sałatka, gdzie połączono rybę i ser. Otrzymana potrawa charakteryzuje się dobrym smakiem i ładnie prezentuje się na stole.

Walory smakowe tej sałatki podnosi dodany ząbek czosnku, a dzięki czerwonej cebulce sałatka nabiera barw ;)

Ten przepis kulinarny ma jeszcze kilka zalet o których koniecznie należy wspomnieć. Zastępując półtłusty twaróg chudym serem, a śmietanę jogurtem naturalnym otrzymujemy, klasyczne danie dietetyczne. Także w ramach odchudzania można się na taką rybno-serową sałatkę light skusić :) Czytaj więcej

Nie bez znaczenia w przypadku niespodziewanych gości lub małej ilości czasu do przygotowania posiłku, pozostaje fakt, iż jest to niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu kompozycja kulinarna, którą może przygotować każdy, nawet początkujący kucharz. Tak więc, polecamy wszystkim trochę inaczej podaną makrelę!

Smacznego :)

Składniki:

1 wędzona makrela (25 dag)
25 dag półtłustego twarogu
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula (10 dag)
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Wędzoną makrelę dokładnie oczyścić z ości. Czosnek, czerwoną cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć wędzoną makrelę, twaróg, czosnek i śmietanę. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotową sałatkę podać na stół.

Półtłusty twaróg można zamienić na chudy twaróg, a śmietanę na jogurt naturalny, wtedy przepis można stosować w diecie wysokobiałkowej (protal), w II fazie.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.