Przepisy Extra

Dietetyczna szarlotka na orkiszowym spodzie

Ten przepis na szarlotkę można polecić dla tych, którzy lubią jabłka pieczone z cynamonem. To jak gdyby wzbogacona wersja tych jabłek. Wzbogacona, jednak nie na tyle, aby straciła swoje walory dietetyczne. Wręcz odwrotnie.

Zastosowane w tym wypieku produkty to: mąka orkiszowa pełnoziarnista oraz cukier trzcinowy zdecydowanie pozwalają na zajadanie się tym ciastem przez osoby dbające o linię i będące na diecie. Czytaj więcej

Szarlotka wymaga trochę pracy, ale jej efekty są bardzo pozytywne. Ciasto przyjemnie pachnie jak się piecze, i jest wyborne w smaku. To coś innego dla miłośników ciast i jabłek, ale w zdrowszej odsłonie ;) Szarlotka light!

Polecamy i smacznego!

Składniki:

Orkiszowe ciasto:
3 szklanki mąki z orkiszu pełnoziarnistej
10 dag masła
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru trzcinowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1/2 kg jabłek
2-3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
1/2 kg jabłek
cynamon

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę z orkiszu. Dodać masło, jajka, olej, śmietanę, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki do schłodzenia na około 60 minut. Dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej orkiszowe ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka, dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut.

Kolejne jabłka również obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepłą masę jabłkową, a na niej rozłożyć plasterki jabłek. Wierzch ciasta posypać cynamonem i włożyć do piekarnika. Całość piec jeszcze przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.