Ten przepis na szarlotkę można polecić dla tych, którzy lubią jabłka pieczone z cynamonem. To jak gdyby wzbogacona wersja tych jabłek. Wzbogacona, jednak nie na tyle, aby straciła swoje walory dietetyczne. Wręcz odwrotnie.
Zastosowane w tym wypieku produkty to: mąka orkiszowa pełnoziarnista oraz cukier trzcinowy zdecydowanie pozwalają na zajadanie się tym ciastem przez osoby dbające o linię i będące na diecie. Czytaj więcej
Do miski przesypać mąkę z orkiszu. Dodać masło, jajka, olej, śmietanę, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki do schłodzenia na około 60 minut. Dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej orkiszowe ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka, dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut.
Kolejne jabłka również obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepłą masę jabłkową, a na niej rozłożyć plasterki jabłek. Wierzch ciasta posypać cynamonem i włożyć do piekarnika. Całość piec jeszcze przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.