Jak przygotować słodkie ciasto, które może być spożywane przez chorych na cukrzycę, zwanych diabetykami. Takie ciasto powinno spełniać określone warunki. Podstawowy to taki, aby nie stosować do jego przygotowania cukru. Również pozostałe składniki np. mąka powinna mieć takie właściwości, które nie zaszkodzą diabetykom.
W tym przepisie na ciasto zastosowano mąkę kukurydzianą. W celu uzyskania określonego smaku do ciasta dodano soczyste jabłka oraz orzeźwiający sok z cytryny.
Warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden składnik tego ciasta. Jest nim cynamon, który reguluje poziom cukru w organizmie i dlatego warto dodawać go do potraw. Ponadto cynamon dodany do ciasta nadaje mu specyficznego smaku i zapachu. Jak ciasto się piecze to pięknie pachnie w całym domu - mmm... cóż za zapach :)
W handlu dostępne są w zasadzie dwa rodzaje tej przyprawy. W prawie każdym sklepie spożywczym można tanio kupić odmianę cynamonu Cassia. Drugi rodzaj cynamonu to tzw. cynamon Verum, czyli cynamon prawdziwy pochodzący z Cejlonu. Ja kupuję ten cynamon w sklepie zielarskim pod nazwą „Cynamon cejloński”. Czytaj więcej
Czym różnią się te produkty? Przede wszystkim ceną, cejloński jest droższy. Smak cynamonu cejlońskiego jest łagodniejszy niż cynamonu Cassia. Najważniejsza różnica to zawartość kumaryn, które mogą negatywnie działać szczególnie na wątrobę i nerki. Cynamon cejloński zawiera zdecydowanie mniej kumaryn.
Wracając do ciasta... zachęcamy do jego wypieku, bo przepis jest łatwy i tani do przygotowania, a trzeba przyznać, że ciasto wychodzi smaczne, no i jest zdrowe :)
Ciasto idealne dla tych co są na diecie zdrowotnej i odchudzającej się, a przyszła im ochota na coś słodkiego do kawusi ;)
Udanego wypieku i smacznego :)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta i podniesie swoją objętość. Mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy włoskie (można je też zetrzeć na tarce o małych oczkach) i proszek do pieczenia razem wymieszać. Na koniec połowę wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Jabłka wcześniej obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Następnie obsypać pozostałą mąką kukurydzianą z orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, razem wymieszać i przełożyć do średniej wielkości tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C.
Po ostudzeniu ciasto można lekko posypać cynamonem.
Smacznego.