Jeśli nie macie pomysłu co dobrego, zdrowego i trzeba dodać, że szybkiego zrobić na obiad, to ja polecam kurczaka w warzywach :)
To pyszne, sycące i zdrowe danie z warzywami, do którego można serwować jeszcze np. brązowy ryż.
Kurczak w kolorowych warzywach jest przepyszny, można go śmiało serwować całej rodzince, bo dzieci też z apetytem zajadają wszystko po kolei, co im się tam nabije na widelec ;) Czytaj więcej
Zachęcam do spróbowania tej lekkiej i błyskawicznej wersji kurczaka - smacznego!
Filet z kurczaka, opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę lub paski. Przełożyć na patelnię z olejem, oprószyć szczyptą kurkumy, ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, soli i czarnego pieprzu. Razem wymieszać i smażyć.
Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Por opłukać i pokroić w krążki. Gdy kurczak się zarumieni przełożyć do niego czerwoną paprykę, cebulę i por. Wymieszać i smażyć dalej razem, aż warzywa będą miękkie. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Dodać do kurczaka i warzyw, wymieszać i smażyć jeszcze 1 minutkę.
Zieloną fasolkę szparagową wrzucić do wrzącej osolonej wody i ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzić i przełożyć do kurczaka z warzywami. Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, pokrojony szczypiorek i wymieszać.
Podawać na gorąco np. z brązowym ryżem.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.