Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić.
Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cukinię opłukać i również pokroić w dużą kostkę (w skórce). Zielny groszek obrać ze strączków i opłukać. Z zielonej fasolki szparagowej odciąć końcówki, opłukać i pokroić na około 3 cm kawałki. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.
Kiełbaskę pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej (tę 1 łyżkę), przełożyć kiełbaskę i zrumienić.
Do rondla z cebulą przełożyć czerwoną paprykę, cukinię, zielony groszek, zieloną fasolkę szparagową, czosnek i zrumienioną kiełbaskę. Wlać rosół. Dodać listek laurowy, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać, zagotować, a następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę ziół prowansalskich, rozgniecionego w palcach lubczyku i majeranku. Wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 5 minut.
Kolorowe leczo podawać na gorąco z bułeczką.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.