"Zdrowa ryba w zdrowej panierce" czego chcieć więcej? :)
Tradycyjną panierkę z bułki tartej można od czasu do czasu zmienić na inną, bardziej chrupiącą - a dokładnie na panierkę z płatków żytnich (czyli takich jak do mleka).
Do chrupiącej panierki pasuje co prawda każda rybka, ale ja wybrałam przepyszną mirunę ze skórką.
Rybka w tej złotej panierce prezentuje się bardzo apetycznie. Do tego ta chrupkość sprawia, że smakuje wyjątkowo. Płatki mają jeszcze taką zaletę, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej, wchłaniają znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu nasza smażona rybka jest mniej kaloryczna. Czytaj więcej
Dlatego na rybkę w nowej, chrupiącej panierce zawsze można się skusić, bo czemu nie? Zawsze są większe szanse, że na taką rybkę będzie większy popyt wśród domowników ;)
U mnie ryba w chrupiącej panierce serwowana była z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty - mniam! To super danie obiadowe na piątek, ale i na każdy inny dzień tygodnia.
Smacznego :)
Filety dowolnej ryby (u mnie miruna) rozmrozić, jeśli są zamrożone, opłukać i odcisnąć z wody.
Płatki żytnie połamać w palcach lub rozgnieść wałkiem na mniejsze kawałki. Do talerza wbić jajko, dodać szczyptę curry, ostrej papryki w proszku, soli himalajskiej i ziołowego pieprzu. Całość razem wymieszać widelcem.
Ryby pokroić na kawałki i maczać w jajku z przyprawami, a następnie w rozgniecionych płatkach żytnich.
Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.