Przepisy Extra

Ryba w chrupiącej panierce z płatków żytnich

"Zdrowa ryba w zdrowej panierce" czego chcieć więcej? :)

Tradycyjną panierkę z bułki tartej można od czasu do czasu zmienić na inną, bardziej chrupiącą - a dokładnie na panierkę z płatków żytnich (czyli takich jak do mleka).

Do chrupiącej panierki pasuje co prawda każda rybka, ale ja wybrałam przepyszną mirunę ze skórką.

Rybka w tej złotej panierce prezentuje się bardzo apetycznie. Do tego ta chrupkość sprawia, że smakuje wyjątkowo. Płatki mają jeszcze taką zaletę, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej, wchłaniają znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu nasza smażona rybka jest mniej kaloryczna. Czytaj więcej

Dlatego na rybkę w nowej, chrupiącej panierce zawsze można się skusić, bo czemu nie? Zawsze są większe szanse, że na taką rybkę będzie większy popyt wśród domowników ;)

U mnie ryba w chrupiącej panierce serwowana była z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty - mniam! To super danie obiadowe na piątek, ale i na każdy inny dzień tygodnia.

Smacznego :)

Składniki:

40 dag ryby (filetów)
Panierka:
6 dag płatków żytnich (zbożowych, 2 szklanki)
1 jajko
curry
ostra papryka w proszku
sól himalajska
pieprz ziołowy
Dodatkowo:
olej

Sposób wykonania:

Filety dowolnej ryby (u mnie miruna) rozmrozić, jeśli są zamrożone, opłukać i odcisnąć z wody.

Płatki żytnie połamać w palcach lub rozgnieść wałkiem na mniejsze kawałki. Do talerza wbić jajko, dodać szczyptę curry, ostrej papryki w proszku, soli himalajskiej i ziołowego pieprzu. Całość razem wymieszać widelcem.

Ryby pokroić na kawałki i maczać w jajku z przyprawami, a następnie w rozgniecionych płatkach żytnich.

Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.8 stars based on 1 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.