Kapustę włoską opłukać, osuszyć i poszatkować. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Teflonową patelnię rozgrzać, przełożyć na nią pieczarki i cebulę. Smażyć bez tłuszczu, a następnie przełożyć do kapusty włoskiej. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę i wraz z sokiem dodać do kapusty włoskiej. Wszystko razem wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać sól morską, pieprz, przyprawę w płynie Maggi, majeranek, tymianek i koperek. Wszystko ponownie razem wymieszać.
Podawać na ciepło z pieczonymi ziemiankami i kurczakiem.
Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w II fazie.
Smacznego.