Ziemniaki, marchewkę i czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w plasterki, a wędzony boczek w kostkę.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, marchewkę, czerwone buraki, cebulę, kiełbasę i wędzony boczek. Dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu i razem wymieszać.
Na dno dużego rondla wlać 2 łyżki oleju, przełożyć ziemniaczaną masę, polać pozostałym olejem i na górę położyć listek laurowy. Rondel przykryć pokrywką, położyć na średnim ogniu i dusić przez 30 minut. Potem zmniejszyć ognień i dusić jeszcze przez około 15 minut.
Podawać na gorąco z maślanką, kwaśnym mlekiem lub kefirem.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.
Smacznego.