Przepisy Extra

Duszonki z rondla

Składniki:

1 1/2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
25 dag cebuli (waga po obraniu)
25 dag marchewki (waga po obraniu)
25 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
40 dag kiełbasy (np. surowe frankfurterki)
25 dag wędzonego boczku
4 łyżki oleju
pieprz czarny
sól
1 listek laurowy

Sposób wykonania:

Ziemniaki, marchewkę i czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w plasterki, a wędzony boczek w kostkę.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki, marchewkę, czerwone buraki, cebulę, kiełbasę i wędzony boczek. Dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu i razem wymieszać.

Na dno dużego rondla wlać 2 łyżki oleju, przełożyć ziemniaczaną masę, polać pozostałym olejem i na górę położyć listek laurowy. Rondel przykryć pokrywką, położyć na średnim ogniu i dusić przez 30 minut. Potem zmniejszyć ognień i dusić jeszcze przez około 15 minut.

Podawać na gorąco z maślanką, kwaśnym mlekiem lub kefirem.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.