Przepisy Extra

Gruszki w occie

Składniki:

1 kg gruszek (zielonych i twardych)
6 goździków
1 laska kory cynamonu
Słodko-kwaśna zalewa:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu 10%

Sposób wykonania:

Gruszki przekroić na pół, obrać cienko ze skórki i łyżeczką wydrążyć z gniazd nasiennych (ogonki można zostawić). Następnie opłukać i osuszyć.

Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, goździki i korę cynamonu. Całość wymieszać i zagotować. Do gotującej się słodko-kwaśnej zalewy wrzucić gruszki, gdy się zagotują, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, aż zrobią się szkliste.

Następnie przełożyć gruszki do czystych i suchych słoików. Zalać zalewą z przyprawami, szczelnie zakręcić słoiki i pasteryzować 7 minut.

Gruszki w occie są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i wędlin.

Podane składniki wystarczą na 2 słoiki po 700 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.