Przepisy Extra

Farsz do szarlotek

Składniki:

½ kg jabłek

Sposób wykonania:

Jabłka obrać i oczyścić. Następnie opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do czystych i suchych słoików. Lekko docisnąć.

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Następnie wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.

Takie jabłka są idealne na szarlotkę lub do naleśników. Oczywiście przed wyłożeniem na ciasto należy dodać do nich cukier, cynamon, bakalie. W zimę też można mieć smaczne szarlotki.

Z podanych składników wyjdą 2 słoiczki po około 370 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ja tak robię jabłka, tylko do słoików daję warstwę jabłek i przesypuję cukrem, znów jabłka i cukier. Zimą służą mi do szarlotki, nie są takie kwaśne.
minia [2011-09-06 09:42:13]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.