Makron ugotować w solonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu (do wody, w której się gotuje dodać 1 łyżkę oleju), a następnie odcedzić.
Wędzony boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć boczek i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, pokroić w kostkę, dodać do boczku i smażyć, aż cebula się zeszkli.
Cukinie opłukać, pokroić w półplasterki, przełożyć na patelnię z cebulą i smażyć razem przez około 5 minut.
Fasolkę szparagową ugotować osobno w osolonej wodzie i odcedzić. Czosnek obrać z łusek i zmiażdżyć.
Na patelnię z cukinią przełożyć fasolkę szparagową, czosnek i makaron. Całość razem wymieszać i smażyć jeszcze razem na małym ogniu przez około 5 minut. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać szczyptę tymianku, majeranku i posiekanej natki zielonej pietruszki lub koperku. Całość razem wymieszać i podać na stół. Nakładać od razu na talerze.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.