Pomimo nazwy, która sugeruje, że fasolka wykonana wg tego przepisu pochodzi z francuskiego regionu Bretania, to jest to jak najbardziej polska potrawa.
Do wykonania tego niezwykle popularnego w Polsce dania, które można zaliczyć do potraw jednogarnkowych potrzebna jest fasola, kiełbasa oraz krojone pomidory lub przecier pomidorowy, które stanowią główny składnik sosu pomidorowego. Ponadto, w skład fasolki po bretońsku mogą wchodzić warzywa oraz aromatyczne przyprawy... Czytaj więcej
Fasolka po bretońsku, to bardzo wyrazista potrawa. Można ją odgrzewać wielokrotnie i mam wrażenie, że za każdym razem jest smaczniejsza :)
Należy pamiętać, że fasola wymaga wcześniejszego moczenia w wodzie przez jeden dzień, dlatego przygotowanie potrawy należy rozpocząć odpowiednio wcześniej.
Polecam i życzymy smacznego :)
Fasolkę Jaś opłukać, zalać zimną wodą (około 1 litra) i zostawić w niej na noc. Na drugi dzień ugotować w tej wodzie fasolkę do miękkości (gotować na małym ogniu pod przykryciem). Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z oliwek. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do ugotowanej fasolki dodać usmażoną kiełbasę z cebulą. Koncentrat pomidorowy dokładnie rozmieszać w 1 ½ szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki. Wszystko zagotować i chwilkę pogotować na małym ogniu, a następnie zdjąć z ognia. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, słodką paprykę w proszku, majeranek, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku.
Gotową fasolkę podawać na gorąco z dodatkiem małych świeżych bułeczek.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.