To trochę inna odmiana moich ulubionych kotlecików drobiowych - zrobionych inaczej ;)
Tutaj użyłam aromatycznego i zdrowego czosnku - to taka propozycja zimowa, kiedy to ciągle dopadają nas przeziębienia, grypa, kaszel, katar... tutaj czosnek z nimi sobie poradzi - tylko trzeba pamiętać o nim codziennie :)
Taka forma kurczaka pięknie wygląda podana na stole i cudnie pachnie jak się zapieka - tak, że każdy pyta co to będzie ;) Czytaj więcej
Kurczak pod aromatyczną porową pierzynką świetnie nadaje się na obiad - to taka odmiana może już nudnych tradycyjnych panierowanych i smażonych kotletów z kurczaka, ale idealnie sprawdza się także na różnego rodzaju przyjęciach - jako dodatek np. do jarzynowej sałatki zamiast kiełbasek na ciepło.
Zachęcam do degustacji i życzę smacznego :)
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na około 6 kawałków (kotletów). Każdy kawałek mięsa lekko rozbić. Posypać słodką i ostrą papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Por opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, posypać szczyptą soli i zmiażdżyć widelcem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową i ułożyć w niej kawałki fileta z kurczaka. Na mięsie rozłożyć kilka wiórek masła, por, czosnek, 1 łyżkę majonezu i na koniec posypać żółtym serem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.