Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie odcedzić.
Wędzone udka kurczaka obrać ze skóry, kości i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie przygotowane składniki podzielić na połowę.
Na dnie dużego rondla rozłożyć wędzoną skórę z kurczaka, na niej rozłożyć połowę makaronu, posypać odrobiną przyprawy do kurczaka, słodką papryką w proszku, bazylią, majerankiem i pieprzem. Następnie rozłożyć połowę pora, pomidora, wędzonego kurczaka, żółtego sera i pozostały makaron, przyprawy (przyprawę do kurczaka, słodką paprykę w proszku, bazylię, majeranek, pieprz) i dalej pozostały por, pomidor, wędzony kurczak oraz żółty ser. Na górę rozłożyć kawałki masła.
Rondel przykryć pokrywką, położyć na średnim ogniu i zapiekać przez około 25 minut. Podawać na gorąco.
Smacznego.