Przepisy Extra

Galareta wieprzowo-drobiowa

Galareta wieprzowa czyli klasyczne zimne nóżki... idealne na każdą okazję, na każde przyjęcia i na każde Święta :)

Składniki:

2 nogi wieprzowe przednie (krótkie) (2 x 0,5 kg)
2 golonka małe (2 x 0,5 kg)
1 udko z kurczaka
3 liście laurowe
ziele angielskie
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz
Maggi

Sposób wykonania:

Nogi wieprzowe oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego garnka. Golonka, udko opłukać i przełożyć razem do garnka. Zalać zimną wodą (około 6-7 litrów). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i cebulę. Zagotować i gotować przez około 2 ½ godziny, pod przykryciem i na średnim ogniu.

Następnie nogi, golonka i udko wyjąć, ostudzić, obrać i pokroić. Rosół przecedzić i dodać do niego pokrojone mięso. Doprawić do smaku solą, pieprzem i Maggi. Wymieszać i zagotować. Do małych salaterek przelać galaretę (nalewać na przemian rzadkie - rosół i gęste – z mięsem). Odstawić do ostudzenia, następnie włożyć do lodówki do stężenia. Z podanych składników wyjdzie około 10 miseczek po 200 ml.

Przed podaniem zebrać tłuszcz z galarety i wyjąć ją z salaterki. Podawać z octem lub sokiem z cytryny.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Witam, nie musi być, jeśli za nimi nie przepadamy, to nie trzeba ich dodawać :) Również pozdrawiam :)
Ewelinka [2014-02-13 21:53:50]
witam a czy musi być czosnek i cebula w galarecie???.Pozdrawiam
ptysiek [2014-01-11 12:04:46]
Wiem, wiem, ale tak akurat mi wyszło ;)
Ewelinka [2013-12-30 13:13:51]
Galareta bez włoszczyzny???
kris [2012-09-25 14:12:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.