Galareta wieprzowa czyli klasyczne zimne nóżki... idealne na każdą okazję, na każde przyjęcia i na każde Święta :)
Nogi wieprzowe oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego garnka. Golonka, udko opłukać i przełożyć razem do garnka. Zalać zimną wodą (około 6-7 litrów). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i cebulę. Zagotować i gotować przez około 2 ½ godziny, pod przykryciem i na średnim ogniu.
Następnie nogi, golonka i udko wyjąć, ostudzić, obrać i pokroić. Rosół przecedzić i dodać do niego pokrojone mięso. Doprawić do smaku solą, pieprzem i Maggi. Wymieszać i zagotować. Do małych salaterek przelać galaretę (nalewać na przemian rzadkie - rosół i gęste – z mięsem). Odstawić do ostudzenia, następnie włożyć do lodówki do stężenia. Z podanych składników wyjdzie około 10 miseczek po 200 ml.
Przed podaniem zebrać tłuszcz z galarety i wyjąć ją z salaterki. Podawać z octem lub sokiem z cytryny.
Smacznego.