Galareta, czyli inaczej tradycyjne "zimne nóżki" to sprawdzona i ciesząca się powodzeniem zakąska lub przystawka na różne przyjęcia i imprezy. W tej smacznej galarecie znajdziemy kawałki kurczaka, pręgi wołowej, karczku, golonka, nóżek wieprzowych oraz kawałki warzyw: marchewki, pietruszki i bardzo zdrowego selera. Jeśli ktoś nie lubi galarety, to niech spróbuję tej - gwarantuję, że zmieni zdanie ;) Trochę pracy przy niej jest, ale potem jedzeniamamy dużo! Powodzenia i smacznego :)
Udka z kurczaka, pręgę wołową, karczek, golonko i nogi wieprzowe oczyścić, umyć i przełożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą (tak, żeby zakryła całe mięso - około 7 litrów). Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 3-4 godziny. Na ostatnie 30 minut gotowania dodać obraną ze skórki i opłukaną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę oraz liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Natomiast na ostatnie 5 minut gotowania dodać czosnek w łupinie przekrojony na połowę.
Następnie mięso wyjąć z garnka i ostudzić. Oddzielić od skóry, kości, tłuszczu i pokroić. Wyciągnąć również marchewkę, pietruszkę, seler, ostudzić i pokroić w kostkę. Wywar przecedzić, przyprawić do smaku solą, pieprzem, a na koniec przełożyć do niego mięso i warzywa.
Miseczki lub literatki wypłukać zimną wodą i przełożyć letnią galaretę (przed każdym nałożeniem wymieszać). Następnie ostudzić i włożyć do lodówki do stężenia (najlepiej na 24 godziny).
Z podanych składników wyszło 6 bulionówek po 500 ml i 6 literatek po 125 ml.
Przed podaniem na stół z galarety zebrać tłuszcz. Stężałą galaretę wyjąć delikatnie przy pomocy noża i położyć na talerzyk (większe przekroić na około 4 części). Podawać skropioną octem.
Smacznego.