Przepisy Extra

Gołąbki z mięsem i ryżem

Składniki:

1 szklanka ugotowanego ryżu Riso Gallo Parboiled Danie główne
1 główka białej kapusty
2 łyżki tłuszczu
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
45 dag zmielonej chudej wieprzowiny
2 jajka
sól
pieprz
oregano
2 łyżeczki papryki w proszku
45 dag kiszonej kapusty
1/2 szklanki wywaru z kurczaka
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 szklanki kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:

Białą kapustę kapustę ugotować. Rozgrzać tłuszcz i zrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Do mielonego mięsa dodać ugotowany i ostudzony ryż, surowe jajka, zrumienioną cebulę i czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano i paprykę w proszku. Wszystko wymieszać.

Nadzienie wyłożyć na liście białej kapusty i zawinąć.

Na dnie rondla rozłożyć kiszoną kapustę i położyć na niej gołąbki. Wywar z kurczaka wymieszać z przecierem pomidorowym i polać nim gołąbki.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem 90-120 minut w temperaturze 180 °C. Przed podaniem gołąbki można polać śmietaną.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
42 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję Paniom/Panu, za wspaniałą podpowiedź z zaparzaniem kapusty w mikrofali, zachęca do robienia gołabków.Przepis sprawdzony, polecam..pozdrawiam
Kasia O [2011-07-05 14:15:35]
Tradycyjne gołąbki:wyciac głab z kapusty najlepiej kupic kapuste bardziej podluzna to ułatwi zadanie,sparzyc kapuste liscie ladnie odejdą,roz ugotowac na półtwardo,cebulke w kostke oraz czosnek podsmazyc,dodac do ryzu nastepnie dodac mieso mielone doprawic vegeta i pieprzem,nakładac na liscie formujac gołąbki na spod granka polozyc reszte lisci z kapusty nastepnie ukladac golabki zalac bulionem i dusic.Sos do golabkow:zagotowac wode z kostka rosołowa dodac przecier pomidorowy zagotowac,rozrobic make z woda tak jak na sos wlac do wywaru zagotowac az zgestnieje i gotowe.Smacznego!
kuchareczka! [2011-01-26 11:01:58]
Ja gołąbki robię tak: ryż, mięso mielone, jajko, sól, pieprz. Wszystko razem mieszam, formuję kotlety i do tartej bułki. Potem na gorący tłuszcz. Usmażę, polewam sosem pomidorowym i już. Pychota. Bo z kapustą to za dużo roboty.
aldi [2011-01-02 00:22:49]
Ja do farszu dodaje mielone mieso i git majonez ;) Pozdrawiam
Grzybowaaa :) [2010-11-17 14:55:43]
Należy pamiętać, żeby z każdego sparzonego liścia ściąć wystające, grube łyko, którego pozostała część następnie posłuży jako ,,gniazdko farszu\".Na naturalnie utworzony kokon wypełniony mięsem i ryżem zakładamy obydwa boki i zwijamy w rulon. Miękka końcówka liścia kapusty pięknie będzie przylegała do zwoju, dzięki czemu gołąbek nie otworzy się. Smacznego:)
Kucharz [2010-10-23 17:58:50]
gąłobki są pyszne ale zamiastbialej kapusty ja zawsze kupuje wloską jest mieciutka i lepsza o 100razy
ania [2010-05-25 17:25:25]
Ryżu wcale nie trzeba gotować .Ja do mięsa mielonego wrzucam cebulkę pokrojoną w kostkę. surowy ryż,przyprawy,bułkę moczoną w mleku.Zawijam w sparzoną kapustę i do gara.......na koniec przecier pomidorowy.Smacznego.
tgosia [2010-02-21 11:20:30]
Witam. Przepis w miar poprawny - ale mam jedno ułatwienie - nie gotujcie kapusty. Wystarczy najpierw wyciąć głąbia (nie wiem jak to się pisze) a potem włożyć kapustę do mikrofalówki na 20 minut głąbiem do dołu , potem obrócić na 15 minut. Kapusta jest miękka, nic nie cieknie a liście pięknie odchodzą. Pozdrawiam
Misiek [2010-02-12 18:40:42]
Ja do farszu dodaje swieze grzyby ,a jak nie mam to troche posiekanych pieczarek..
Ala [2010-01-16 21:20:49]
A ja ulatwiam sobie gotowanie jak tylko sie da.Zamiast bawic sie w odpowiednie ugotowanie lisci a potem zawiajanie, robie jednego "wielkiego" golabka.Poniewaz bardzo lubimy golabki zawsze robie duzo i w najwiekszym opiekaczu .Lubimy tez liscie i dlatego uzywam duzo kapusty(4 ).Najpierw rozgotuje 2 ,liscie musza byc miekkie,moga sie rozrywac ,nie zalezy mi na tym .Na spod rondla klade folie aluminiowa ,odrobine oliwy i na to liscie z 2-ch glowek kapusty.Na to farsz jaki kto lubi(ja uzywam ryz ten w torebkach do gotowania,jest tam podany czas i nie ma mowy ,ze sie rozgotuje.Na wierzch znow liscie z wczesniej ugotowanej kapusty.Przykrywam pokrywka i zapiekam w piekarniku.Duza lyzka wykladam na talerz(kto lubi kapuste daje mu liscie ,kto lubi bez dostaje samo nadzienie) i polewam sosem ,czasem pomidorowym ,czasem pieczarkowym.Ja uzywam mieso z indyka (dieta)plus przyprawy ziolowe(lubie ale nie moge jesc cebuli czosnku,ja nie moge tez kapusty,moja rodzina tak)Jest to o wiele szybsza metoda niz tradycyjna.Mozna i tak.
basia [2010-01-16 20:21:44]
a ja zamiast mięsa dodaję kiełbasę drobnokrojaną i nigdy nie daję jajka ani pomidorów :) i są przepyszne, ale tylko wtedy gdy są tłuste;) ze śmietanką lub sosem grzybowym :) mniam-mniam :)
martunia [2009-11-19 15:55:32]
co ja wiem to ryz ma byc troche rozgotowany lepiej to wszystko mozna potem skleic i nigdy nie dodawalam kapusty kiszonej do golabkow wymyslacie i psujecie smak dobrej potrawy mialam dzisiaj golabki i niestety kapusta dlugo sie gotowala bo byla bardzo ubita dodalam troche oliwy do gotujacej sie kapusty i wtedy umialam ja rozdzielic bez problemy a do farszu dodaje mieso mielone cebula pieczarki boczeki ryzi wtedy daje na liscie kapusty nic mi sie nie rozwala oczywiscie pieprz sol do smaku na dno patelni daje sparzone liscie z kapusty co mi zostaly po ugotowaniui to wszystko ale jak tu jedna pisze pani ze robila to z kapusta kiszona wiem o co chodzi ze mam ja dac na spod to sprobuje a nuz bedzie pycha dam znac
genia [2009-11-04 16:04:45]
właśnie sie bawie gołąbkami pierwszy raz i dobra rada nie wycinajmy głąba bedzie za co złapac kiedy odrywamy liscie i pojedyńczo je obcinamy nabierajac wody i delikatnie nim poruszajac odchodzi jak ta lala i nie pękają Powodzenia
adam [2009-10-04 13:59:59]
Mięso mielę na grubym sitku lub bardzo drobno kroję i smażę na odrobinie smalcu stopionego w domu.Podsmażam też cebulę pokrojoną w kostkę i trochę pieczarek.wszystko to mieszam z ugotowanym na półtwardo ryżem,solę i pieprzę.Zawijam w liście sparzonej kapusty.Zalewam rosołem/mniej więcej do polowy/ iprzyciskam pokrywka mniejszą niż garnek.Wstawiam do gorącego piekarnika/170 st/ na godz lub gdy kapusta twarda dłużej.Osobno robię sos z suszonych grzybów,najlepiej prawdziwków.Pycha.Kto spróbował nie może zapomnieć.
Luiza [2009-09-22 15:42:45]
Przepis jest SUPER .Emerytka
Jagoda [2009-09-04 20:04:13]
Ja nie dodaje czosnku do golabkow ani bigosu. Na spodzie garnka gdzie sie beda gotowac golabki ukladam liscie kapusty, bo kiedy sa troche przypalone dodaja boski aromat golabkom.Najlepiej jest gotowac liscie kapusty juz zdjéte z glowki bo sie gotuja szybciej.
ania [2009-08-25 18:30:47]
Zamiast parzyć kapustę można ją włożyć na kilka minut do mikrofalówki (czas w zależności od wielkości kapusty)
Iwona [2009-07-11 18:56:29]
To zależy od wielkości kapusty. Im większa kapusta tym dłużej trzeba ją parzyć. Najlepiej jest wyciąć nożem głąb kapusty, a potem całą kapustę włożyć do garnka z wrzącą wodą (miejscem po głąbie do góry). Garnek z kapustą przykryć pokrywką i np. po około 5-10 minutach gotowania (zależy jak duża jest kapusta) ostrożnie nożem i widelcem zdejmować liście z kapusty. Powodzenia ;)
Dorota [2009-02-20 00:22:28]
robię po raz pierwszy gołąbki.Nadzienie wyszło mi super,miałam na póługotowany ryż i razem z mięsem zmiękł.Boję się tylko czy poradzę sobie z kapustą. Ile ją trzeba parzyć? I czy po wyparzeniu kapusty odejdą ładnie wszystkie liście???
Renatka :):) [2009-02-18 12:46:22]
GoĹ?Ä?bki robiÄ? z wĹ?oskiej kapusty.Z kapusty zdejmujÄ? liĹ?cie,skrawam z liĹ?ci grube "Ĺźeberko" nastÄ?pnie wkĹ?adam liĹ?cie do mokrofalĂłwki.Metoda na pewno superek:)
Ela [2009-02-14 18:22:20]
Lepsza jest kapusta włoska
Baja [2008-12-21 17:30:16]
co zrobić aby mogły postać dłużej?
Iza [2008-12-20 14:49:00]
Witam, Po pierwsze: Ja do farszu nigdy nie dodawałam jajek i gołąbki są super. Po drugie: Radzę aby nie gotować ryżu do całkowitej miękkości. Ja do farszu stosuję na wpół ugotowany ryż w wodzie już solonej i przyprawionej czosnkiem. Tak jest najlepiej, bo ryż przechodzi wówczas zapachem czosnku, jest już słony i nie musze mordować się przy mieszaniem farszu, a poza tym na wpół ugotowany ryż świetnie "dochodzi" w zawiniętej kapuście (gołąbku), który i tak musi się dusić. Po trzecie: najlepsze gołąbki są z chudym mięsem wołowym (np. udziec extra), a nie wieprzowym, który podobnie jak ryż, gotuję w solonej i przyprawionej wodzie. Wywar z gotowanej wołowinki świetnie nadaje się do podlewania duszonych w garnku gołąbków oraz do sosu pomidorowego.
Mielczanka [2008-12-03 12:53:25]
Ami się rozgotował ryż i zrobiła mi się ciapka i niestety męczyłam się strasznie co do zwijania. jestem zła i mam je już dość najlepiej to robi moja mama.
Justyna [2008-10-30 16:13:07]
jeśli chcesz wyciagnać sól z potrawy proponuje wrzucic surowego obranego ziemniaka.. ziemniaki najlepiej wyciagaja sól
kuchareczka [2008-08-11 19:53:57]
mam przesolone mieso wędzone które przesoliłam, jak można wyciągnąć sól z mięsa
Bożena [2007-12-22 21:16:53]
ja zamiast ryżu używam kaszy.i koperek obowiązkowo
maciucha [2007-02-17 11:56:58]
Można je podlać wodą (ok. 1 szklanką wody), następnie wywarem z kurczaka wymieszanym z przecierem pomidorowym. Najlepiej byłoby rozłożyć te gołąbki w dużym rondlu, tak żeby była tylko jedna warstwa gołąbków, ale w ostateczności mogą być dwie warstwy (wtedy należy zwiększyć ilość wody i przecieru). Można też piec te gołąbki w dwóch garnkach (sprawdzone ;)). Powodzenia ;)
Dorota [2007-01-13 01:27:04]
WItam < robie gołąbki po raz pierwszy i mam pytanko: czy musze je podlać wodą, tak do połowy i co dalej dodać np. koncentratu pomidorowego,a jeżeli mam 2 warstwy gołąbków to jak podleje do połwy to warstwa na górze sie zrobi?
zazula [2007-01-12 13:25:12]
PS. Ryz ma byc ugotowany na pol miekko, bo inaczej sie rozciapie. Trzeba brac ryz podluzny, typu jasminowy, okragly sie rozlezie.
Ktos [2007-01-09 21:27:10]
Kapusty w glowkach sie nie gotuje, tylko parzy, aby latwo zdjac liscie. Ja dodaje kapusty kiszonej do kazdego liscia, na tym klade nadzienie. Pozostaka kiszona kapuste klade na golabkow i wlewam sok z kapusty. To dopiero ma smak. Do golabkow trzeba brac tluste mieso wieprzowe, nie chude, duzy blad. Ja uzywam jak najmniejsze liscie, bo lubie male golabeczki, takie na 2-3 keski, duzymi wykladam brytwanke i pokrywam golabki do pieczenia. Galabki wypieczone w piekarniku sa o wiele smaczniejsze niz gotowane. Lepszy sposob na rozebranie kapusty: wycina sie dokladnie glab ostrym nozem i zdejmuje liscie po kolei. Te liscie potem krotko sie parzy, aby byly elastyczne i nie lamaly przy zawijaniu. Polecam ten sposob. Golabki dobrze wypieczone lubie polane maslem lub maslem z przyrumieniona cebulka. Wole niz z sosem.
Ktos [2007-01-09 21:24:13]
poprostu pyszne. bardzo smakowało mnie i mojej rodzinie
renata [2006-12-18 20:26:56]
a dlaczego nie gotujemy tylko pieczemy,ja zawsze gotowalam.nigdy nie dodawalam kapusty kiszonej jagoda
jagoda [2006-06-18 19:38:08]
Kapusta powinna gotować się ok. 20 minut.
Dorota [2006-04-25 21:36:27]
ile powinna sie gotowac sama kapusta?
feelcia [2006-04-24 12:39:30]
Raczej ryz sypki,a nie z gatunkow klejacych.Bez kapusty kiszonej.Uzywam tylko duzych lisci kapusty.Pozostala kapuste zuzywam na "kapusniak z bialej kapusty" lub na lazanki :-) Jesli ktos woli to na slodka kapuste(posiekac,dodac cebule,czosnek,drobno posiekana marchewke i po ugotowaniu zrobic zasmazke na drobno pokrojonym boczku,ktora wlac do kapusty .Dodaje tez kilka kropli octu do smaku)jako dodatek do 2-giego dania :-)
Salmon [2005-10-25 08:50:51]
koperek, jak najbardziej, kwaśna kapusta nie, wystarczy przecier i śmietana , ja do tego dodaję odrobinę cukru (jako przyprawy!)
halina [2005-06-05 14:41:35]
przepis super całość będzie jeszcze smaczniejsza jak dodamy do powstałego sosiku troszeczkę koperku!
Ania [2005-05-11 15:02:24]
Chodzi tutaj o ugotowanie główki kapusty, z której następnie będą odcinane liście. A kapusta kiszona będzie gotowała się razem z gołąbkami.
Dorota [2005-03-15 10:48:07]
Nie rozumie ktora kapuste ugotowac,czy chodzi o glowke kapusty aby zdjac liscie czy kiszona?
D.T.55 [2005-03-10 13:14:37]
Ryż ma być ugotowany.
Dorota [2005-03-05 15:20:52]
czy ryż gotowany czy sypki
baśka [2005-03-04 11:33:33]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.