Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, przełożyć do niego cebulę i lekko zrumienić.
Do miski przełożyć surowe mielone mięso, ugotowany ryż, zrumienioną cebulę wraz z tłuszczem z patelni, obrany i zmiażdżony czosnek, szczyptę ostrej papryki, majeranku, natki zielonej pietruszki, soli i pieprzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Z papryk odciąć górę, papryki dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć. Gotowym farszem nadziać papryki i przykryć odciętą górną częścią papryki. Tak przygotowane papryki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do wody dodać przecier pomidorowy, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Wszytko razem wymieszać i powstałym sosem zalać papryki. Z boku formy włożyć liście laurowe. Przykryć naczynie pokrywką i włożyć do piekarnika. Piec przez około 90 minut w temperaturze 170 °C.
Smacznego.